Verzoek om overgangsregeling handhaving FOP-regeling

FNOI en MRF hebben gezamenlijk Douane en ILenT verzocht om mee te willen werken aan een overgangsperiode, waarin de aangescherpte handhaving op de FOP-regeling wordt opgeschort.
Deze overgangsperiode geeft havenportaal Portbase de mogelijkheid haar systeem zo aan te passen dat te verschepen containers voor de export in gedeelten kunnen worden geüpload in het systeem. Dat is nu niet mogelijk. Door de aangescherpte handhaving kunnen exporteurs niet meer op een werkbare manier hun uitvoeraangiftes doen.

De Douane heeft recent de Rotterdamse terminals gewaarschuwd dat met ingang van 1 september de handhaving is aangescherpt op de controle van de volledigheid van de door de terminals vastgelegde voorraadadministratie. Dit heeft ertoe geleid dat het met name voor exporteurs van oudpapier en metalen nu vrijwel onmogelijk is geworden om nog op een efficiënte wijze uitvoeraangiftes te doen.

Met een brandbrief hebben brancheorganisaties FNOI en MRF gezamenlijk de Douane en in het verlengde de Inspectie Leefomgeving en Transport verzocht om mee te willen werken aan een overgangsperiode. Dit geeft havenportaal Portbase de gelegenheid om haar portal zo aan te passen dat een onvolledige portbase upload kan worden gedaan. Deze uitvoeraangifte kan dan worden afgerond, op het moment dat ook de nummers van de laatste containers bekend zijn.

In het huidige systeem is het niet mogelijk om vooraf een gedeeltelijke aangifte te doen en deze aangifte te completeren als de laatste container met documentatie is gearriveerd, omdat de documenten en gegevens voor alle te verschepen containers in 1x dienen te worden geüpload bij het digitale havenportaal ‘Portbase’. Met verschepingen van tot wel 120 containers van diverse laadlocaties is dat een onmogelijke opgave.

Hier vindt u de Brandbrief

Terug naar het overzicht